NaslovnicaVijestiImamo dokaz: HZZO donio ispravnu odluku o stavljanju senzora na listu!

Imamo dokaz: HZZO donio ispravnu odluku o stavljanju senzora na listu!

Svi mi znamo da je život s manje boli, tj. povećana kvaliteta života za osobe s dijabetesom od neprocjenjive važnosti. Znamo i da je dijabetes lakše regulirati kontinuiranim mjerenjem glukoze nego s one bijedne 4 trakice za krv na koje smo nekad mi na 4 doze inzulina imali pravo.

No, kako na to gleda ekipa u HZZO-u?

Njima su kratkoročno troškovi iznimno važni. Razlike u cijeni senzora i spomenutog mizernog broja trakica su ogromne. Mjesec dana trakica i lanceta HZZO za nas plaća oko 337 kn, a najjeftiniji senzor (Libre) košta ih 840 kn. Dakle, HZZO svaki mjesec na nas ovisnike o senzorima potroši barem 503 kn više „nego što bi trebao“. ¹

Ako pretpostavimo da Libre ima oko 8.000 korisnika, riječ je o 4 milijuna kuna ekstra „nepotrebnog troška“ svaki mjesec !?

Naravno da senzori NISU „nepotreban trošak“!

Iako su i one nevjerojatno važne, već smo dosadni kada pričamo o uštedama na skupim dijabetičkim komplikacijama. Dijalize, sljepilo i amputacije; koliko god grozne i skupe bile, ovaj ćemo put preskočiti. Ionako HZZO u svojim izračunima službeno koristi uštede u roku od samo 3 godine, a za razvoj ovih komplikacija najčešće je potrebno više vremena.

HZZO je ostvario brutalne uštede na hospitalizacijama dijabetičara!

Nažalost, još uvijek nemamo objektivne dokaze da se u Hrvatskoj tako nešto dogodilo, ali to ne znači da uštede ne postoje!

U Francuskoj je objavljena ozbiljna studija o “Libre uštedama” na hospitalizacijama!

RELIEF studija analizirala je francusku bazu od čak 74.000 osoba s tip 1 i tip 2 dijabetesom koje su koristile Libre. Da, tamo i dio osoba s tip 2 dijabetesom ima pravo na ove senzore.

Rezultati studije nam govore da su u roku od 12 mjeseci nakon uvođenja Libre senzora:

  • hospitalizacije od ketoacidoze, ozbiljne hipoglikemije, dijabetičke kome i hiperglikemije smanjene za 49% za osobe s tip 1 dijabetesom i 39% za osobe s tip 2 dijabetesom!
  • samo super-opasna dijabetička ketoacidoza smanjena za čak za 56% u osoba s tip 1 i 52% kod onih s tip 2 dijabetesom!
  • hospitalizacije za tip 2 zbog niskog šećera  pale za 11%, a i zbog visokog za 27%

Uštede s Dexcom senzorima

Druga studija objavljena prije samo nekoliko mjeseci u Diabetes Technology & Therapeutics pokazala je da je korištenje Dexcom senzora u skoro 600 osoba s tip 2 dijabetesom smanjilo troškove zdravstvenog sustava za stotine dolara po osobi! Tako su dobri rezultati ostvareni zahvaljujući smanjenju bolničkih troškova zdravstvene skrbi, manjem broju izvanbolničkih posjeta zdravstvenim ustanovama i manjem broju dana provedenih u bolnici.

Zaključak

RELIEF Libre studija  kao i Dexcom studija dokazale su vezu između korištenja senzora za kontinuirano mjerenje glukoze i smanjenja hospitalizacija u osoba s dijabetesom!

Velike uštede na troškovima zdravstvenog sustava moguće su i tamo gdje ih možda ne očekujemo zato je važno što većem broju ljudi osigurati pristup ovoj tehnologiji!

Dok ćemo mi izražavati zadovoljstvo neodlaskom u bolnicu, HZZO može uživati u uštedama koje senzori donose. Svi sretni .

https://diatribe.org/study-shows-using-cgm-reduced-hospitalizations

¹ izračun usporedbe troškova zasniva se na trenutnim HZZO-ovim “otkupnim” cijenama trakica, lanceta i senzora: 123 trakice mjesečno * 2,32 kn = 286 kn; 123 lancete x 0,42 kn = 51 kn; 286 kn+51 kn= 337 kn. Jedan Libre senzor košta 420 kn i traje 14 dana, dakle u mjesec dana HZZO na dva Libre senzora potroši 840 kn.

Povezano

Komentari

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularno