NaslovnicaVijestiGotovo je! Dio dijabetičara tip 2 ostvario pravo na bezbolne senzore za...

Gotovo je! Dio dijabetičara tip 2 ostvario pravo na bezbolne senzore za mjerenje glukoze!

DANAS je HZZO službeno potvrdio dolazak senzora za bezbolno mjerenje glukoze na osnovnu listu pomagala za osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više injekcija inzulina! Odluka stupa na snagu 5.10.2023.

Riječ je o senzorima koji umjesto bolnog vađenja krvi iz prsta sada bezbolno mjere glukozu, imaju alarme za visoke i niske šećere, a kompletni nalazi momentalno preko interneta mogu biti dostupni i liječnicima!

Proizvođač najpopularnijih senzora u Hrvatskoj (Libre) značajno je spustio njihovu cijenu prema HZZO-u. To je rezultiralo, uz preporuke dijabetološke struke i traženja udruga oboljelih od dijabetesa velikim uspjehom! HZZO je ovoj osjetljivoj, mahom radnoj populaciji, proširio prava i omogućio život s manje boli!

Dogovorena je sveukupno niža otkupna cijena za postojeće i nove pacijente što će značiti da će s jedne strane HZZO u prvoj godini ostvariti i uštede, a istovremeno će senzore moći koristiti veći broj osoba s dijabetesom!

Logičan, odgovoran i transparentan potez HZZO-a te povećanje broja korisnika senzora u Hrvatskoj dodatno će potvrditi da je naše tržište zanimljivo svim proizvođačima ove moderne tehnologije!

Prošlost

Prije 5 godina zahvaljujući inicijativi „Za život s manje boli“, podršci dijabetološke struke, ali i pokroviteljstvu tadašnje predsjednice Republike Hrvatske, te podrškama premijera, Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva i brojnih drugih; senzori su ušli u opću upotrebu kod osoba s tip 1 dijabetesom. HZZO ih je tada počeo financirati osobama s tip 1 dijabetesom, a danas je donesena odluka da će pravo na senzore ostvariti i sljedeća grupacija osoba s dijabetesom! Osobama s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina senzori u ovom trenutku uistinu su najpotrebniji i najopravdaniji.

“Soba slavnih” prije 5 godina 🙂

Kako je danas dio osoba s tip 2 dijabetesom ostvario pravo na senzore?

Dijabetologinja Anela Novak je ispred stručnog dijabetološkog društva HDED-HLZ, sukladno službenoj  proceduri, poslala HZZO-u preporuku da i osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina ostvare pravo na senzore.

Inicijativu HDED-HLZ-a podržala su još najmanje dva stručna društva u Republici Hrvatskoj: Hrvatsko dijabetološko društvo i Hrvatsko društvo za dijabetes, te brojni eminentni dijabetolozi.

Palicu su potom preuzela brojna udruženja osoba s dijabetesom te portal naInzulinu.com i nastavili kontinuirano zagovarati i argumentirati da se ovo veliko proširenje prava za osobe s dijabetesom uistinu i dogodi.

HZZO je zbog brige za financijski proračun pristupio pregovorima s proizvođačem kako bi izborio što nižu cijenu i potom uz uvažavanje svih medicinskih argumenata potvrdio pravo na senzore i za dio osoba s tip 2 dijabetesom!

Danas je Upravno vijeće HZZO-a potvrdilo da će sve osobe na 4 i više doza inzulina, bez obzira na tip dijabetesa, ostvariti pravo na najpopularnije senzore u Republici Hrvatskoj! Odluka stupa na snagu za 14 dana.

Zahvaljujemo ravnatelju HZZO-a, Lucianu Vukeliću, i kompletnom stručnom timu HZZO-a te članovima svih povjerenstava i stručnih društava koji su doprinijeli ovom velikom napretku u Republici Hrvatskoj!

p.s. za osobe s tip 1 dijabetesom je također odlična vijest je da je iz uvjeta za ostvarivanje prava na Libre senzore maknuta hipoglikemija 🙂 Znamo da nisu baš svi doktori dobri i da znaju stvarati probleme svojim pacijentima, stoga je ovo zbilja fantastično. Uskoro zasebna vijest.

Povezano

Komentari

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularno