NaslovnicaVijestiMedtronic – Guardian 4 senzori i pametni penovi dobili europsko odobrenje za...

Medtronic – Guardian 4 senzori i pametni penovi dobili europsko odobrenje za izlazak na tržište!

Svi vi koji ste kupili ili planirate kupiti inzulinsku pumpu Medtronic 780G oduševit ćete se ovom viješću. Sretni biste mogli biti i vi koji nemate novaca i/ili dobru vezu za inzulinsku pumpu pa ste na inzulinskim penovima. Medtronic je dobio Europski CE  certifikat za potpuno nove senzore, ali i trenutno najpametniji inzulinski pen na svijetu!

Krenimo s najnovijim senzorima – Guardian 4

To nisu Medtronicovi senzori Guardian 3 koji su upravo došli na HZZO-ovu listu: ovi najnoviji zovu se Guardian 4 i sada, sukladno najavama, zahtijevaju 0 (nula!) kalibracija krvlju dnevno! Najnovije Medtronicove senzore G4 moći ćete povezati na inzulinsku pumpu Medtronic 780G (o kojoj sve potražite na www.Medtronic780G.com), ali će postojati verzija i za stand alone CGM!

Medtronic 780G sustav: senzor, transmiter, pumpa i mobitel

Abbott je prvi napravio senzore bez kalibracije, pridružio mu se Dexcom, a sada je u ovaj ekskluzivni klub ušao i Medtronic.

Novi senzori Guardian 4 također traju tjedan dana, a ako se prisjetimo dosadašnje cjenovne politike, za očekivati je da će koštati jednako kao i prošli – što je zbilja dobra vijest jer će lakše dospjeti na HZZO-ovu listu. Osim toga, budući da više neće zahtijevati toliko uboda u prst, velike su šanse da ćemo imati pravo na veće godišnje količine senzora! Podsjetimo, sada imamo pravo na 44 senzora godišnje preko HZZO-a i trenutno smo pokriveni 308 dana iako ih godina ima 365. Ako nam više ne bude trebalo toliko trakica, u proračunu će ostati više novaca za dodatne senzore.

Medtronic Guardian 4 senzor i Bluetooth transmiter

Što je to InPen?

InPen je pametni inzulinski pen koji je opremljen bluetooth vezom, a koji u realnom vremenu komunicira s vašom mobitel aplikacijom. Na istu tu aplikaciju povezan je i Guardian 4 CGM – dakle, vaša mobitel  aplikacija u realnom vremenu ima uvid u količinu inzulina koju ste uzeli i trenutačnu razinu glukoze! Osim toga, raspolaže i kompletnim informacijama o uzetom inzulinu i kretanju razine glukoze u proteklom periodu!

Medtronic InPen

Ali ni to nije sve – zahvaljujući informacijama o glukozi i inzulinu u realnom vremenu, aplikacija može jako dobro predvidjeti prijeti li vam opasna hipoglikemija i upozoriti vas na to i do 60 minuta ranije!

Na žalost, InPen sigurno neće biti jeftin, ali će sigurno biti puno jeftiniji od inzulinske pumpe, a to pak znači da će biti dostupniji mnogo većem broju osoba s dijabetesom. S njim ćete dobiti određene funkcije inzulinske pumpe, ali po mnogo nižoj cijeni.

Između ostaloga, to znači kako će vas pametna aplikacija moći unaprijed upozoriti da ste, na primjer, zaboravili uzeti inzulin ili da vam je IOB (Insulin OBoard) toliko visok da vam uz trenutačnu razinu glukoze prijeti opaka hipoglikemija! Aplikacija već sada može pratiti vaše uzorke ponašanja i dati pokoji inteligentan savjet, kao što je: Hej, u hipoglikemiji si svako popodne, učini nešto!

Guardian 4 i InPen u akciji

Zaključak 1

Svatko će odmah pomisliti: „Načekat ćemo se dok sve ovo dođe u Hrvatsku“. Činjenica je kako je Medtronicova politika bila takva da je Hrvatska uistinu bila zadnja rupa na svirali Europske Unije. Ipak, primijetite da nismo dugo čekali najnoviju inzulinsku pumpu Medtronic 780G pa mislim da nećemo ni ovo.

Zaključak 2

Netko će reći da si u Medtronicu zabijaju nož u leđa kada sada odjednom kreću na jeftinije inzulinske penove, a oduvijek se bave skupim inzulinskim pumpama i senzorima. No znamo da nije tako, oni žele sve. 

Naravno da to neće biti nimalo jednostavno jer je u svijetu senzora gotovo apsolutni vladar Libre, i to ne samo u Hrvatskoj. Stoga ovakvo konkurentsko dahtanje Libreu za vratom može biti samo dobro za osobe s dijabetesom.

Sretno nam bilo.

Povezano

Komentari

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularno