NaslovnicaUncategorizedDexcom u Parizu 🙂

Dexcom u Parizu 🙂

O novom Dexcom senzoru bilo je riječi u odličnom tekstu Doris Kezić, a brojne specifikacije dostupne su i na službenoj stranici Dexcoma za Hrvatsku.

Moja priča započinje jedinim ispravnim doručkom u najljepšem gradu na svijetu –  kroasanima 😊

Dexcom ONE zahtijeva inicijalno zagrijavanje u trajanju od 120 minuta, stoga ne mogu pokazati kako je šećer za doručkom izgledao, ali evo rezultata po dolasku ispred Eiffelovog tornja kad su se tragovi obilatog doručka jasno ukazali:

Udaljenost između Eiffelovog tornja i muzeja Louvre iznosi nešto više od 3 km, a na putu se prostire najpopularniji pariški park, „Jardin des Tulliers“ iz 17. stoljeća. Velike zelene površine s brojnim klupama i stolicama omogućavaju predah od stvarnosti i frenetičnog pariškog prometa.

Planirana je šetnja u trenutku dolaska pred muzej Louvre razinu glukoze i graf na Dexcom ONE senzoru učinila puno ljepšim 😊

Standardni TIR mi je iznosio 100% unatoč kroasantastičnom doručku s jedne strane te intenzivnoj fizičkoj aktivnosti s druge!

Sve se to lijepo vidi u restoranu nedugo nakon Louvrea a prije ručka:

A evo kako je graf izgledao navečer u hotelskoj sobi u vrijeme nastajanja ovog teksta:

U najkraćim crtama – Dexcom ONE rtCGM:

  • Ima prave alarme za visok i niski šećer
  • Senzor svakih 5 minuta mjeri glukozu
  • Graf, razinu šećera i alarme stalno šalje u mobitel ili čitač
  • Službeno ne podržava kalibraciju krvlju, nema uboda prstiju
  • Vrlo je jednostavan i nalazi se na HZZO-ovoj listi pomagala

Zahvaljujući distributeru, tvrtki Medilab ONE, dobio sam priliku isprobati ovu tehnologiju na putovanju. Instalirao sam ga vrlo jednostavno i brzo u maloj hotelskoj sobi bez interneta u 3 minute. Senzor, ustvari tanka savitljiva nit se uz pomoć narančastog gumba automatski umeće pod kožu, na njega se natakne odašiljač i sve se bežično poveže na maleni čitač u boji.

Insterter koji je ostao u pariškoj sobi nakon jednostavne i bezbolne instalacije senzora

Nepostojanje kalibracije krvlju najviše mi nedostaje, ali samo ukoliko se senzor pokaže netočan. Naravno, kome kalibracija previše fali, može koristiti neslužbenu xDrip aplikaciju.

S druge strane, oduševljava me jednostavnost i robusnost malog čitača u boji kojem baterija traje preko tjedan dana i koji uporno i neumorno pokazuje razinu glukoze svakih 5 minuta. Udaljenost koju proizvođač navodi u uputama 6 metara je točna. Između čitača i senzora u svakom ćete trenutku imati vezu te svoj graf kretanja glukoze, trenutnu razinu i alarme.

Kada sam čitač zaboravio u hotelu odmah po povratku veza se automatski uspostavila i svi su podaci bili gore.

O robusnosti

Dexcom ONE senzor i njegov fizički čitač ni jednom nisu izgubili vezu iako smo se u nekoliko navrata našli u prilično gužvovitim situacijama u društvu ogromnog broja osoba s mobitelima i uključenim Bluetoothom. Nisam uspio stvoriti ni jednu “rupu” na grafu:

Za Dexcom ONE sustav postoji i mobitel aplikacija, no poznato je da neki mobiteli imaju slabiju Bluetooth antenu pa su moguće nestabilnosti. Osim toga, potrebno je obratiti pažnju na listu kompatibilnih mobitela na koje je uopće moguće instalirati Dexcom ONE aplikaciju. Stoga je fizički čitač nešto što svatko tko razmišlja o Dexcom ONE senzoru trebao uvažiti.

Zaključak

Senzori su iznimni indivudualni medicinski proizvodi i nemoguće je biti siguran koji će senzor odgovarati kojoj osobi s dijabetesom. Garancije nažalost nema.

Ipak, prema mom osobnom iskustvu, Dexcom ONE je izrazito pouzdan i robustan sustav i presretan sam što je uvršten na HZZO-ovu osnovnu listu pomagala. Broj senzora koji nam stoje na raspolaganju u Republici Hrvatskoj pokazuje da smo zrela članica Europske unije te da možemo biti ponosni na dostupnost kvalitetnih medicinskih pomagala za dijabetes 😊

Sretno nam bilo.

Povezano

Komentari

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularno